rusine

rusine

(ˈruːsaɪn)
adj
(Zoology) of or relating to the rusa
Collins English Dictionary – Complete and Unabridged, 12th Edition 2014 © HarperCollins Publishers 1991, 1994, 1998, 2000, 2003, 2006, 2007, 2009, 2011, 2014
Mentioned in ?
References in periodicals archive ?
Incep sa ma-ncruntez la bagabontul si mai ca-mi venea sa-l cirpesc, dar miera rusine de lume; eu de!
Incalcarea acestor reguli autoimpuse conduce la anxietate intensa, sentimente de vinovatie si de rusine si este urmata, de cele mai multe ori, de restrictii alimentare si mai stringente.
Ceea ce toata lumea numea in termeni stiintifici o apocalipsa, ma rog, un genocid, o crima umanitara, el privea cu multa seninatate, desi era din ce in ce mai dat afara, din piele si oase, si sufletul ii atarna, vizibil, peste reverul hainei, din buzunarul careia iesea o cocarda pe care ne este rusine sa o numim tricolora, caci chiar daca ar fi fost asa, am numi-o altfel, pentru a nu insulta vreo forma de mandrie apocaliptica, macar.
Circularele lui Spiru Haret se refereau si la comportamentul elevilor in afara scolii (33) si in timpul vacantelor scolare caci "tara nu poate sa-si impuna grelele sacrificii pe cari le face pentru invatamant pentru ca scolile sa fie adaposturi de desmetici fara rusine si pepiniere de viitori turburatori ai ordinei publice" (34).
Starnone invites an open-ended speculation into the existential space determined by the triangle, which includes, naturally, besides the narrator and his domineering father, his submissive mother, Rusine, a less prominent but no less significant other.
* Apelativ didactic recomandat de Uniunea Europeana, la adresa unor porci:-Sa va crape obrazul de rusine ...
Buna parte dintre jurnalisti isi extind activitatea si in ceea ce se numeste blogosfera, extindere care pare sa functioneze in afara oricarei reglementari: "Ma simt prost, adica ma simt jenat, mi-e rusine ca ma numesc gazetar in Romania, stimati cretini ai netului.
Iar lui Florentin Smarandache nu-i este rusine sa recunoasca ca "s-a jucat" , a experimentat (experimentul jucand un rol crucial in ideologia paradoxismului): "Bancurile populare, la mare voga in 'Epoca' Ceau?escu, ca o respiratie intelectuala, au fost surse de inspiratie superbe." Prin aceasta joaca, prin aceste "experimente bazate pe contradictii s-au adus termeni noi in stiinta, arta, filosofie, chiar si noi proceduri, metode, algoritmi de creatie.
Berlinul este minunat, oamenii sunt amabili si imi place aici, dar imi este putin cam rusine sa merg la facultate cu al meu Ferrari 599GTB din aur masiv, cand toti profesorii si colegii mei vin cu trenul.
Regret si mi-e rusine ca am descoperit paradoxismul cu o imensa intarziere, cu ocazia compunerii revistei de cultura internetista si de informare INFO KAPPA no 109--un numar dedicat paradoxului.